שלום לכן, אם נכנסתן לכאן כנראה שאתן בתחילת ההריון שלכן וסובלות מתופעות לוואי שמקשות עליכן, אז קודם כל בשעה טובה! ואני שמחה לשתף אתכן בדרכים שלי להקל על התופעות האלו.
תזכרו שהכל למטרה אחת טובה.. וכדי להקל על התקופה בשביל המטרה הטובה הזו, למשך תשעת החודשים הקרובים, סידרתי לכן רשימה מכובדת של כל תופעות הלוואי שחוויתי במהלך ההריונות שלי, מתי כל תסמין הגיע ועבר ואיך התמודדתי איתו כדי להקל על עצמי, אז תכיני לך איזה קפה טוב כי זה הולך להיות ארוך, אבל מבטיחה שגם כיף.
*קחו בערבון מוגבל כל תופעת לוואי שכתבתי כאן, כי ייתכן שתחוו אותם ו/או תחוו תופעות אחרות. אז כדי שתבינו איך התמודדתי ולמה לצפות, הפוסט הזה בשבילכן.
תופעות לוואי בהריון, על פי קורל בנימינוב:
תחושת בטן שונה - תחושה של בטן תחתונה קשה, קושי קל בלהתכופף, יש שיגידו שזה כמו כאבי מחזור, עקצוצים בנרתיק ומן זרמים או עקצוצים בבטן התחתונה לאורך, מאיזור הפופיק כלפי מטה, כל אלו עברו כבר בשבועות הראשונים, והיו בהחלט נסבלים, פשוט גרם לי להבין שיש שם משהו חדש ושזה לא המחזור שמתקרב, בוודאות, לא עשיתי שום דבר עם זה, זה פשוט עבר מעצמו.
דימום קל וקצר - נקרא דימום השרשה או השתרשות, אמור להתרחש בין שבוע 4 לשבוע 6 להריון, ממש בהתחלה, והוא אומר שהעובר השתרש ברחם, לא מדובר בדימום משמעותי בכלל, אלא ממש עדין ולא דומה למחזור, כמובן שאצל כל אחת הדימום יכול להיראות אחרת או אפילו לא בהכרח שיגיע, וזה בסדר. אצלי התקיים דימום שהתרחש רק בהריון הראשון, בשבוע 13, ומיד נסענו למוקד נשים לבדיקה. הרופא הציג את החשש שיש סיכוי מוגבר לכך שההריון לא יתקדם באופן תקין או שחלילה ישנה היפרדות שילייה או קרומים וקרה לזה “הפלה מאיימת”, ושצריך לחכות ולראות מה יהיה, קיבלתי זריקה למניעת אנמיה אצל העובר שנקראית “אנטי D”, המיועדת למי שיש סוג דם שלילי (-), את הזריקה הזו מקבלים 2-3 פעמים: לאחר דימום לא ברור, לקראת סוף ההריון ולאחר הלידה. השלב הזה היה מלחיץ ועצוב, אבל לבסוף, לשמחתנו הכל היה תקין, כך שסביר שהיה מדובר בדימום השרשה או איזה שהוא דימום שנבע ממשהו שלא מזיק להריון. בהריון השני כבר לא היה לי שום דימום (אבל גם הנקתי תוך כדי אז אולי יש קשר בין הדברים). שימו לב, שדימום משמעותי דורש התייחסות רפואית!
בריחת שתן - כמו שתיארתי במאמר הקודם, בעקבות השינויים ההורמונליים, התסמין הזה מתחיל ממש בתחילת ההריון ומסתיים בערך חודש אחרי הלידה. התסמין הזה מלווה אותנו הכי הרבה זמן ומשמעותי בעיקר בשיעול, צחוק ופעילות מאומצת. פד מגן של מחזור או לספיגה מוגברת יעשה עבודה נהדרת כדי להימנע מאי נעימות, ותרגילים לחיזוק ריצפת האגן יועילו בהקלה על התסמין הזה ויאפשרו לך לחזור לתפקוד רגיל בהקדם לאחר הלידה.
עצבנות, חוסר שקט וחוסר סבלנות - התחיל עוד לפני שגיליתי על ההריון, בואו נגיד שהעולם בשלב הזה מבין שמשהו לא בסדר איתך או אם נדייק שמשהו חדש קורה אצלך, ואם זה הריונות חוזרים, אז זה דיי ברור שאת בהריון בשלב הזה. כשסיפרנו להורים שלי שאנחנו בהריון שני, אבא שלי אמר שהוא כבר ידע בגלל זה חחח כי זה מאוד שונה ולא דומה לעצבנות רגילה שכולנו מכירים או העצבנות של לפני המחזור, פשוט עצבים על כלום. אצלי זה עבר אחרי חודשיים בערך ושרידים של העיניין יכולים להישאר לתקופה ארוכה יותר. בהזדמנות הזו אבקש סליחה מכל הלב על התקופה הזו ואומר תודה לכל הסובבים אותי שעדיין איתי ואוהבים אותי ♥. היה לי ממש קשה לשלוט בזה כי כשכל העולם מעצבן ואין לך סבלנות לכלום את קצת לא יודעת איך להתמודד, אבל כשהתעסקתי בדברים שעושים לי טוב על הלב ומרגיעים אותי, מוזיקה טובה ונעימה, אוכל טוב ואנשים תומכים, זה בהחלט שיפר את התופעה הזו והקל עליי.
חם לך! וגלי חום - תחשבי שחם לך באופן קבוע ואז, פתאום! מספר פעמים ביום! באים אליך גלים של חום שאת בטוחה שמשהו לא בסדר עם המזגן, עם העולם, עם ההתחממות הגלובלית, או שאיזה חצוף אחד כיבה את המזגן על דעת עצמו.. אז לא, הטרמוסטט של חום הגוף שלך פשוט לא עובד תקין לכל אורך ההריון, מתחילתו ועד סופו, אז תעשי טובה לעצמך ותדאגי שיהיה לך לפחות אחד מהפריטים ברשימה הזאת כדי שלא תתחילי לצרוח על אנשים מסביבך על לא עוול בכפם, או גרוע מכך.. המוצרים שעזרו לי לאורך ההריון ובעיקר בגלי החום הם מניפה, מאוור קטן, תרסיס מים, מגבת ידיים רטובה וסחוטה, קרח, ואייס קפה, החברים האלו יעשו בשבילך עבודה נהדרת באמצע גלי החום, מניסיון ;)
חום 37 - בתחילת ההריון קיימת עלייה של ההורמון פרוגסטרון והוא האחראי למצב הזה, חום 37 מלווה אותנו מתחילת ההריון ולפעמים גם עד סופו, אין לו שום משמעות לדעתי מבחינת החוויה הכללית שלנו בהריון, חום מעל 37.5-38 כבר מצריך בדיקת רופא.
עייפות כללית ועייפות פתאומית לזמן קצר - הגוף שלנו מייצר בן אדם, זה דורש ממנו לא מעט משאבים שמשפיעים על רמות האנרגיה שלנו בגוף, לכן במיוחד בתחילת ההריון תוכלו להבחין בעייפות כללית וגם בעייפות פתאומית שנעלמת לאחר זמן קצר או שתגרום לך פשוט להירדם בכל מקום. שלושת החודשים הראשונים הם החודשים העייפים ביותר במהלך ההריון לפי הניסיון שלי. הטיפ שלי הוא לא להילחם בעייפות הזו, פשוט לישון איפה שאפשר, ולהבין שככה התקופה הזו עוברת, עם מנוחה ככל האפשר, זה שלב קריטי בהריון והגוף שלנו צריך את המנוחה הזו כדי להמשיך הלאה עד הלידה. בהמשך ההריון תוכלי להבין שהסוללה של הגוף שלך נגמרת בשעה מוקדמת יחסית, אם היית רגילה לפני ההריון ללכת לישון ב1 בלילה, אז בתקופת ההריון השעה 21:00 סביר שתהיה השעה המועדפת עליך להיכנס למיטה לישון במקרה הטוב, ובמקרה היותר מתוק, פשוט תירדמי על הספה בסלון אחרי העבודה.
צרבות - זה לא נעים, ושורף בגרון, אבל היי, כדורים נגד צרבת היו החברים הטובים שלי לאורך כל ההריון, במיוחד אלו בטעם פירות, טעים! בתחילת ההריון תחושת הצרבת יותר דומה לצרבת כמו אחרי שאכלנו משהו מטוגן, מאיזה דוכן מטונף במקום נידח, ולקראת סוף ההריון הצרבת מרגישה כמו חומצה שעולה ושורפת את הגרון. לפעמים מספר נשימות עמוקות עוזרות לזה, גם קרח עוזר, כי בשלב הזה כדורי המציצה של טאמס יכולים לעבוד רק בפורמט של 50-50. צרבות נוצרות בהריון בעקבות השינויים ההורמונליים, פעם הסבירו לי שיש מן שסתום בוושת, שגורם לכל האוכל והחומצות בקיבה להישאר בקיבה, ובהריון הוא לא עובד כל כך טוב, הצרבות עוברות אחרי הלידה בדרך כלל או אחרי שההורמונים מתאזנים בגוף.
גרד בבטן - שימי לב! אנחנו אחראיות לאם יהיה לנו גרד בבטן או לא, ואנחנו לא חייבות לסבול מזה! גרד בבטן נובע בדרך כלל מהמתיחה של העור באיזור הבטן שמתקיימת באופן טבעי בעקבות גדילת העובר וגדילת הגוף שלנו, ויכול להופיע באיזורים נוספים שעשויים להימתח, כמו יריכיים, מותניים, חזה וידיים. התחלתי להרגיש גרד בבטן בהריון הראשון שלי, סביב חודש חמישי, כשהבטן כבר מתחילה לבשר שיופי שדאגתי למקום עד עכשיו באמצעות אימונים בשווארמה השכונתית, אבל זה לא מספיק מעכשיו.. וזה נמשך עד הלידה, כי השמנים שמרחתי פשוט לא עזרו לי לצערי. בהריון השני כבר באתי מוכנה עם פורמולות של מוצרים שבאמת עובדים ולכן גם לא גירד לי ולא סבלתי מסימני מתיחה חדשים. פעם חברה אמרה לי שהיא לא מאמינה בקרמים ובטח שלא בהריון, החברה הזו סבלה מאוד מגרדת הריון קשה בעקבות הקרעים ונוצרו לה צלקות קשות. לפעמים התפיסה השגויה שלנו יכולה להביא אותנו לבחירות שפוגעות בנו, אז אם את מתנגדת לקרמים או רוצה להימנע מהמצב המאוד לא נעים הזה, ממליצה לך בחום ומכל הלב להשתמש בקרמים המיועדים לטיפול בסימני מתיחה וגמישות העור ורצוי שתהיה פורמולה כמה שיותר מדוייקת עבור המצב הזה ושמבוססת על חומרים טבעיים ופעילים, כי שמן שקדים או שמן קוקוס לא בהכרח יעשו את העבודה בשביל המצב הזה.. אני ממליצה מניסיון אישי על החמאה והקרמים של פאלמרס, ועל הקרם של לאבידו שהוא גם טוב, פשוט פחות מתחברת לריח שלו.
פיגמנטציה, פס כהה לאורך הבטן - ניתן להבחין בפיגמנטציות ממש מתחילת ההריון, השינויים ההורמונליים בגוף שלנו גורמים לשיבוש בתפקוד תאי המלנין שאחראים על ייצור גוון העור שלנו, כך שבאיזורים הורמונליים נוכל לשים לב לשינויים בגוון כמו באיזור הלחיים, סביב השפתיים, בפטמות ולאורך הבטן. לשמחתנו, בדרך כלל עד שנה לאחר הלידה הפיגמנטציות עוברות, ואם לא, ניתן לקבל טיפול קוסמטי מתאים ויעיל. בכל אופן כדאי להימנע ככל האפשר מחיזוק הפיגמנטציה, ומומלץ למרוח קרם הגנה באיזורים החשופים לשמש (גם מייקאפ בעל כיסוי טוב עושה את העבודה).
טעם רע וטעם מתכתי בפה - בשליש הראשון להריון ניתן להבחין בשוני משמעותי בטעם בפה, טעם מר, מתכתי או חמוץ, הוא יכול להיות קבוע או להגיע מידי פעם. אני הקפדתי לשטוף את הפה במיי פה על בסיס קבוע 3 פעמים ביום וזה מאוד עזר לי, גם מים קרים עם לימון עזרו למצב. בכל מקרה מתרגלים לזה מאוד מהר עד ששוכחים שזה קיים ואפילו לא זוכרים מתי זה נעלם.
דם מהאף - הופיע אצלי מספר פעמים בשליש השלישי, בעיקר בקינוחי אף חוזרים, בעקבות אף סתום, וגודש באף שנגרמים בגלל העלייה בנפח הדם האופיינית לשלב הזה בהריון. אני הייתי מספיגה את הדם עד שהוא היה מפסיק. למזלי לא היה לי יותר מידי וזה היה עובר במהירות בדרך כלל, במצבים של דימום קיצוני, פשוט גילגלתי טישיו והכנסתי לאף כמו טמפון קטן, עד שהדימום הפסיק.
התכווצויות בשרירי התאומים בלילה - תופעה שלא מדברים עליה מספיק, שמתוך שינה באופן פתאומי שרירי התאומים נתפסים, ואת הכי מרגישה חסרת אונים ומה נסגר עם הרגליים באמצע הלילה?! זה קורה בדרך כלל מאמצע ההריון ועד הלידה, וזה כתוצאה מהשינויים הורמונליים שמשפיעים על השרירים ומערכת העצבים. אז מניסיון מוצלח אספר לכן, פשוט תעשו את הפעולה ההפוכה עם השריר ותילחמו בהתכווצות, תוך 10 שניות הכל משתחרר ואתן חוזרות לישון בכיף כאילו לא קרה כלום, עם הזמן תראו שההרגל הזה הופך לאוטומטי ותפסיקו לסבול ממנו כי הפיתרון תמיד נמצא.
נימולים בידיים - מתרחשים בדרך כלל מאמצע השליש השני להריון ועד הלידה או עד שהבצקות נעלמות. הם מופיעים מידי פעם, ולרוב לא באופן קבוע. המצב הזה נקרא תסמונת התעלה הקרפלית, היא בעצם עומס על עצב שנוצר בעקבות בצקות ו/או עלייה בנפח הדם וכך גורמת לעקצוצים ונימולים באצבעות הידיים: באגודל, באצבע המורה ובאמה. **במידה ואתן חשות בנימולים חוזרים בקמיצה, בזרת ובדופן כף היד, יש לבדוק מול הרופא מה הסיבה לכך, כי זה פחות אופייני להריון, לפי מה שרופא נשים הסביר לי לא מזמן.
עקצוצים בשדיים - מופיעים בתחילת ההריון ומרגישים בדומה ללפני מחזור, רק לזמן ממושך יותר, הם נמשכים בערך חודשיים. התחושה הזו חוזרת לקראת סוף ההריון בעקבות התמלאות השדיים בחלב או יותר נכון בקולוסטרום, המיועד לתינוק שעתיד להיוולד בקרוב. הגוף שלנו מכין את עצמו כבר ללידת התינוק והשליש השלישי גדוש בשינויים משמעותיים במבנה הגוף ובתחושה הכללית. תופעה נוספת שמגיעה ביחד עם זה היא פליטה של הקולוסטרום, החלב הראשוני העשיר בנוגדנים, ויטמינים ורכיבים תזונתיים השווים זהב עבור התינוק שלך, והם ויצאים דרך תעלות החלב, פליטת הקולוסטרום נמשכת עד הלידה ולאורך זמן ההנקה הראשוני המקדים לשלב ייצור החלב, וזה אומר שהגוף שלך כבר כמעט מוכן להנקה.
כאבים באגן - מגיע בשליש השלישי להריון, ונמשך עד הלידה. לרוב הכאבים נובעים משינוי מבנה העצמות באיזור, וזאת כדי להכין את תעלת הלידה והגוף לתינוק שייצא ממך בדרך טבעית. באופן רגיל הגוף שלנו ובמיוחד איזור האגן, לא במבנה מותאם להוצאת תינוק. השינויים ההורמונליים והלחץ של התינוק על האיזור מביאים לשינוי במבנה הגוף. מבנה העצמות חוזר לעצמו בדרך כלל בחודשים שלאחר הלידה. כרית חמה ומנוחה מאוד עוזרים לי. יחד עם זאת, שינה עם כרית הריון או אפילו כרית רגילה, בין הרגליים מקלה על הכאבים.
יובש באיזורים בגוף - אצלי זה התחיל מאמצע ההריון ונמשך עד הלידה, זה קורה בעקבות התרחבות כלי הדם, עלייה במשקל ושינויים במרקם העור במהלך ההריון, בזכות השינויים ההורמונליים שאנו עוברות. עלולים להיווצר אדמומיות, גרד ויובש בכל מיני איזורים בעור, בעיקר בגב כף היד, בידיים, ברגליים, בכפות הרגליים, בפנים ובשפתיים. אגלה לכן בסוד שמיד אחרי שילדתי את בר ביתי הבכורה, היא יצאה עם שכבת שומן שמגנה על העור שלה בתוך מי השפיר, אז מרחתי את השכבה הזאת על הידיים והיובש פשוט נעלם, אבל זה רק אחרי הלידה.. עד אז, השתמשתי בקרמים עשירים המבוססים על חומרים טבעיים, בעיקר חמאת שיאה, ולנולין טהור, ותמיד הקפדתי להיתמרח ולא לסבול מהיובש. היובש הזה מזיק לעור ומגרד, כמו גרד בבטן במהלך ההריון, וכדי להימנע מבעיות עור ונזקים, זה ממש חשוב להיתמרח בקרמים ומשחות שעושות את העבודה.
כאבי ראש - הריון ידוע כמגביר כאבי ראש ומיגרנות, ככל הנראה נובעים מהעומס על הגוף והעומס האנרגטי. כאבי הראש ליוו אותי לאורך כל ההריון, מתחילתו ועד סופו, לסירוגין. אז אם אתן סובלות מכאבי ראש, כמוני, תדאגו לכן למשככי כאבים המותרים לכן בהריון. אני דאגתי שיהיו לי אקמול ואופטלגין, כי ניתן להשתמש בהם לסירוגין בהפרשים צמודים יותר מאשר כל אחד בנפרד, וכי אסור משהו אחר בהריון. שימו לב שאתן לא אלרגיות לכדורים האלו ולכל מקרה כדאי להתייעץ עם רופא, אני לא נותנת כאן המלצות רפואיות כלשהם*
בחילות והקאות - בדרך כלל נמשכות באופן משמעותי מתחילת ההריון עד חודש שלישי - רביעי. הבחילות יכולות להיות קשות עד כדי הקאה, יכולות להיות חלשות, להגיע בכל שעה ביום, ויכולות להיות פשוט מציקות מידי פעם. אני חוויתי בחילות והקאות עד עד חודש שישי. נטלתי כדורי דיקלקטין (יקרים במיוחד יש לציין, אבל שווים כל שקל) מתחילת ההריון עד חודש רביעי, כדי להימנע מההתעסקות הבלתי פוסקת בבחילות וההקאות הקשות. עדיין יצא לי להקיא מידי פעם גם עם הכדורים, בעיקר בשעות הערב (לפני נטילת הכדור היומי), יחד עם זאת שתיתי חליטות של ג'ינג'ר ולימון, כדי להקל על התסמינים, קרח גם עזר לי, אבל כל אלו עוזרים רק באופן רגעי, בלי הכדורים סבלתי מאוד. בהריון הראשון הפסקתי איתם בפעם אחת וזה הוביל אותי להקאות מרובות עד להתייבשות, ואז למדתי שצריך לחזור לכדורים ולהיגמל מהם בהדרגה, לקחתי כדור אחד ביום בגמילה במשך כמה ימים ואז יום כן יום לא עד שהרגשתי שהבחילות נעלמו. בהריון הנוכחי למדתי מהטעות בהריון הקודם וכבר עשיתי את זה נכון הפעם.
כאבי גב - אני כותבת את הפיסקה הזו ובדיוק מתמתחת! אצלי הכאבים נמצאים בעיקר בגב התחתון, הם באים והולכים לאורך כל ההריון, קורים בגלל השינויים ההורמונליים בתחילת ההריון. בהמשך ההריון כאבי הגב קיימים גם בגלל השינויים הפיזיולוגים והעומס של הבטן על הגב. גם כאן בדומה לכאבי האגן, כרית חמה ומנוחה מאוד עוזרים לי. יחד עם זאת, שינה עם כרית הריון או אפילו כרית רגילה, בין הרגליים, מורידה עומס מהגב ומקלה גם כן על הכאב.
רעב בלתי רגיל, גם אחרי אוכל - אצלי התקיים בתחילת ההריון, וחזר במלוא הדרו בשליש השלישי, כשהגוף שלנו צריך יותר אנרגיה, כדי לייצר את האדם החמוד שנמצא בבטן שלנו. הרגשתי צורך באנרגיה זמינה, הידועים כמתוקים ופחמימות, לא אשקר ולא אתיפייף פה, פשוט אכלתי מה שרציתי, אבל במידה, השתדלתי מאוד לשמור על כמויות סבירות כדי לא להזיק לעצמי ולעובר, במיוחד כי היה לי חשד לסכרת הריון. כשהרגשתי שוב רעב לאחר ארוחה, שתיתי מים והלכתי להתעסק במשהו אחר, זה עבד תמיד, ולאחר חצי שעה-שעה כבר לא הרגשתי את הצורך לאכול שוב עד לארוחה הבאה.
פיפי באמצע הלילה - כשלא הייתי בהריון זה לא קרה לי כמעט אף פעם שהייתי צריכה פיפי באמצע הלילה, אבל בהריון?! מתחילתו ועד סופו מצאתי את עצמי קמה באמצע הלילה, לפחות פעמיים שלוש לפיפי, ואין מה לעשות עם זה, פשוט ללכת לעשות פיפי.. אבל גם פה יש לי מה להועיל לך ולחדש, קרה לי לא מעט ואפילו כמעט תמיד שהייתי קמה באמצע הלילה ולא מבינה למה, לא הרגשתי שאני צריכה לשירותים אבל גם לא הצלחתי לחזור לישון. ברגע שהלכתי לשירותים לייתר ביטחון גיליתי שפשוט לא הרגשתי את הצורך באותו האופן כמו שאני מכירה מבדרך כלל והגוף פשוט התריע לי בדרכו שאני צריכה להתעורר ולעשות משהו עם עצמי, אז יחד עם בריחת השתן והשרירים הרפויים באיזור, גם התחושה של השלפוחית עשויה להיות חלשה יותר, אז אם את קמה בלילה, פשוט לכי לשירותים.
תשומת לב שונה לריחות וסלידה מריחות או אוכל מסויים - בתחילת ההריון התחלתי להבחין בריחות שהאנשים סביבי לא הבחינו בהם, והרחתי את זה כאילו זה נמצא ממש בתוך האף שלי, זה קרה עוד לפני שגיליתי שאני בהריון. בהמשך ההריון הראשון לא יכולתי כבר להריח דגים ובשר על האש שהתקרר, ובהריון השני לא יכולתי להריח עוף ובשר באופן כללי ושלא נדבר על כבש שבכלל היה יותר מידי בשביל. הסלידה מהריחות האלו הביאה גם לסלידה מהמזונות האלו, זה התקיים אצלי מחודש שלישי עד חודש חמישי בערך ולאחר מכן זה עבר לי לגמריי.
צימאון - ידוע שבהריון צריך לשתות יותר כדי לאפשר לתהליכים החדשים בגוף שלנו להתקיים בסביבה איכותית ולהימנע מהתייבשות, אבל יחד עם זאת גם הרגשתי שאני צמאה יותר מהרגיל לאורך היום. ישנה חשיבות רבה לשתייה מספקת עבור התהליכים שהגוף עובר במהלך ההריון, עבור העובר שלך, עבור מי השפיר, ועבור עצמך.
פצעים הורמונליים ושומות - אצלי הפצעים יצאו בהריון הראשון באיזור הפנים, הסנטר, הגב, הכתפיים ובית החזה ושומות קטנות בצוואר כמו שאומרים “איפה לא?!”, בהריון השני שיניתי את שגרת הטיפוח שלי לכל הגוף לקוסמטיקה טבעית בעיקרה, והלכתי לטיפולי פנים באופן קבוע אצל דפנה הקוסמטיקאית שלי בכל חודשיים, (ארחיב על זה בהמשך כי זה באמת שינה לי את החיים ואת בריאות העור), כך ששמתי לב למעט מאוד פצעונים ורק באיזור החזה לתקופה מאוד קצרה.
שיערות חדשות - גם אם עשיתן אובראול כללי בלייזר כמוני, תוכלו להבחין באיזורים ההורמונליים (בעיקר בפנים), בצמיחה חדשה של שיער. זה עובר דיי מהר אחרי הלידה, וכדי לעבור את תקופת ההריון נקייה, פינצטה טובה בהיגש יד, חוט תפירה למיומנות מביניינו וקוסמטיקאית זמינה, יועילו לך מאוד. (על תופתעו לראות אותי בסרטונים בקישורים ששמתי לכן כאן, בעבר הלא רחוק הייתי עושה סרטוני איפור וטיפוח בבלוג ביוטיוב שלי, כי במקצועי ובעיסוקי אני מאפרת ומסרקת לאירועים, תהנו ♥)
בצקות - מצב שבו הגוף המהלך ההריון אוגר נוזלים בכל מיני איזורים בגוף, ובעיקר ברגליים, וגורם להם להתנפח. גם פה היה לי הבדל בין ההריונות, בהריון הראשון סבלתי מבצקות בכל הגוף כבר מאמצע ההריון באופן משמעותי שהלך והתעצם, והגיע לנקודת שיא בלידה. שמתי לב שכשהתקבבתי בסגרי הקורונה בבית ולא הפעלתי את הגוף כל כך, זה גרם לבצקות להתעצם. מיד לאחר הלידה "התפנצ'רתי" והבצקות נעלמו תוך זמן קצר. בהריון השני, שמתי לב שפעילות גופנית מפחיתה באופן משמעותי את הבצקות ויכולה אפילו למנוע אותם. בהריון הזה אני הרבה יותר פעילה, כי אין סגרים, יש ילדה קטנה בבית שצריך לרדוף אחריה והגן במרחק הליכה מהבית, אז הולכים ברגל הלוך חזור פעמיים ביום, ולנקות את הבית על בסיס קבוע הפך לעיניין שבשיגרה, כי הקטנה זוחלת על הריצפה. כל אלו יחד תורמים לפעילות הגוף. כן שמתי לב רק שהרגליים שלי קצת התנפחו ולכן רכשתי לי נעליים אלסטיות מ WESHOES שאני מאוד מרוצה מהם, ולאירועים, עקבים נמוכים מאוד גם כן אלסטיים.
-
סכרת הריון - נובעת משינויים הורמונליים המשפיעים על הפרשת האינסולין בגוף, אצל אחוז מאוד נמוך מאוכלוסיית הנשים בהריון. אציין שבהריון הראשון היתה לי סכרת הריון ובהריון השני לא, גם על זה אעשה פוסט בנפרד מעמיק ומפורט. את סכרת ההריון מגלים לאחר בדיקת העמסת סוכר, בחודש שישי, בשבועות 24-28.
ערכים תקינים בניטור עצמאי, באמצעות מכשיר לבדיקת סוכר:
עד 90 בצום
עד 130 שעה אחרי אוכל
עד 120 שעתיים אחרי אוכל
ערכים גבוהים מזה מצביעים ככל הנראה על סוכרת הריון או סכרת גבולית, שמצריכה גם תפריט מותאם מול דיאטנית. באמצעות תפריט מוקפד ובדיקת סוכרים קבועה של מזונות, מה מעלה לי את הסוכר ומה לא, הצלחתי לאזן את הסוכרים שלי באמצעות תזונה, שזה מצב הכי אידיאלי בסוכרת הריוןו. לאחר תקופה נאלצתי גם לקחת כדורי אינסולין כדי שהסוכר בצום שלי יהיה תקין, ולאחר חודש בערך הפסקתי איתם כי כבר לא היה לי צורך בתוספת אינסולין מבחינת ערכי הסוכר.
לאחר הלידה הסכרת נעלמה, ולא חזרה בהריון השני :)
ולסיום סיומת, הייתי צריכה לעדכן את הפוסט בעקבות תופעה חדשה שנאלצתי לחוות ולגלות. היא לא סטנדרית ולא קוראת בדרך כלל לנשים בהריון, בכל זאת אספר לכן עליה, כי זאת תופעת לוואי שאני חווה בהריון השני, הנוכחי.
בקע טבורי - סביר שאעשה על זה בהמשך פוסט נפרד ומורחב, שמסביר על כל החוויה והתהליך שעברתי ושאני עד עוברת בנושא, בהריון השני הנוכחי. אז בקע טבורי על קצה המזלג, הוא בעצם ה"קילה" שכל החיים הפחידו אותנו שאם נרים כבד הוא יקרה לנו. בקע נוצר בעקבות עומס על הבטן ויכול לקרות ממגוון סיבות. מתאפיין כאיזור כואב סביב הטבור שמתרחש בעקבות חדירה של איבר פנימי או רקמת שומן/עצב/שריר בחלל הבטן אל דופן הבטן. במקרה שלי חדרו רקמות לדופן הבטן. במקרים קשים יותר של בקע טבורי, מעיים נכלאות בדופן הבטן, ועלול להיווצר שם נמק בעקבות כך. זה מצב מסוכן מאוד, שמצריך טיפול מידי ודחוף.
אז היי, אני קורל ויש לי את ה"קילה" המאוד לא נחמד הזה! אצלי הוא נובע בעיקר בגלל העומס על הבטן בעקבות הריונות חוזרים צמודים, זה שאני מרימה דברים כבדים כשאני בהריון, שאני פעילה מאוד פיזית וצריכה גם להרים כבד לעיתים קרובות.. אז כן, יש לי בקע וזה כואב לי, זה בא לידי ביטוי במיוחד בהתקפי כאב, ומחמיר כשמפעילים לחץ על הבטן. אז כן, אני נכנסת לשמירת הריון בגלל זה.. אבל היי, זה אומר שאני צריכה לנוח הרבה ולהימנע מפעילות מאומצת, כך שאני יכולה להמשיך לכתוב לכן מאמרים בכיף! אני משתדלת לשמור על רוח חיובית ולעשות דברים שעושים לי טוב, כדי להינות בתקופה הזו ככל האפשר, עד שהמצב ישתנה, בתקווה לאחר הלידה, אם באמצעות ניתוח ואם כי היקום והבקע יסתנכרנו מעצמם.
*שימו לב, אין להתייחס למאמר זה, לכל הנאמר בו ולכל המאמרים באתר כהמלצה רפואית כלשהי. סיפרתי כאן על החוויה האישית שלי ומה עבד לי, זה לא בהכרח יהיה נכון עבורכן ולכן לכל מקרה רפואי כזה או אחר יש להיוועץ עם רופא.
אז אלו היו לדעתי כל תופעות הלוואי שחוויתי במהלך ההריונות. אציין שמדובר ב2 הריונות של בנות וכן התופעות היו דיי זהות בשני ההריונות (מלבד העיניינים המשמעותיים). מאחלת לכן הריון קל, עם כמה שפחות תופעות ושיעבור בכיף ככל הניתן, מה שנקרא “הריון משעמם”.
למידע נוסף בנושא הריון, לידה ולאחר לידה אתן מוזמנות להיכנס לבלוג שלי כאן ולהינות מהידע שצברתי בשנים האחרונות,
אוהבת, קורל ♥
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels