ברוכה הבאה לתקופה מיוחדת בחייך, תקופה בה את כבר לא לבד, שבה את צריכה לחשוב על עוד יצור קטן שנמצא ברחם שלך, כך שיש משמעות גדולה גם לתזונה שלך במהלך ההריון, וכאן המשפט “את (לא) צריכה לאכול בשביל שניים” מקבל פרשנות קצת אחרת..
לא פעם שואלות אותי חברות מה אסור לאכול בהריון, מה מומלץ וכדאי לאכול, מה יועיל לתינוק שלי ומה עלול להזיק לו?
כמובן שחקרתי ופשפשתי בכל אתרי האינטרנט הרלוונטים בנושא, כדי להוציא את המידע המדוייק ביותר עבורכן. אציין שמדובר בדעתי האישית והדרך שלי לאכול ולהימנע ממזונות במהלך ההריון - זו לא המלצה רפואית או תזונתית והיא לא מציעה תפריט סוכרת או תפריט דיאטה מותאם אישית לאף אחת, מדובר במידע כללי בלבד, כן, אני חייבת להחריג כל דבר שעלול להישמע כהמלצה רפואית, כי יש לי אחריות בכתיבת המאמר הזה ואני לא מעוניינת לגרום נזק לאף אחת ♥.
אז כל התשובות בפוסט הזה, והפעם הכנתי לכן רשימה מסודרת ומדוייקת של לגזור ולשמור!
כמו שאני אוהבת בעצמי חח
אז מה אסור לאכול ולשתות בהריון?! (ציינתי גם את ההחרגות לגבי מאכלים מסויימים, מה שדווקא כן ניתן לאכול לאחר בישול, הכנה ביתית, פיסטור או סוג הכנה רצוי).
1. גבינות עובש וגבינות במיי מלח - אסורים לאכילה בהריון כי העובש בתוכם עלול להיות לא בטוח לעובר, אבל אם הן אפויות או מבושלות, אפשרי לאכול אותן, כל עוד יצאו אדים במהלך הבישול אני יודעת שהאכילה בטוחה.
2. נקניקים לא אפויים כמו סלמי וסרוולד - הם מעובדים ולא עוברים בישול, אלא ייבוש לרוב, כך שהם מוגדרים בשר נא. (פסטרמות ונתחים שלמים אפויים, מותר לאכול, כל עוד יוצאים מהם אדים במהלך הבישול) נקניקים אפויים ומבושלים מותר.
3. סלטים שהוכנו במפעלים - לא מומלץ לאכול, מהחשש להתפתחות חיידקים במפעלים שעלולים להזיק לעובר, (סלטים שהוכנו בבית ונשמרו בתנאים נכונים, מותר).
4. חומוס שקונים בסופר - הוא מפתח בקטריות שעלולים להיות מסוכנים לאישה בהריון ולעובר - מותר לאכול חומוס רק שמכינים בבית ויש לאחסן רק עד 48 שעות במקרר.
5. אלכוהול אסור לגמריי!
6. ביצים לא מבושלות - ומזונות על בסיס ביצים חיות, וזאת מחשש לסלמונלה, אותו כנ"ל לגבי קרמים, ביצת עין, מוס וכ"ו.
7. מיונז ביתי- מכיוון שמכינים אותו מביצים חיות, מותר מיונז רק מביצים מפוסטרות.
8. בשר נא או מבושל למחצה - על כל סוגיו ובכל צורות הבישול.
9. דג נא או מבושל למחצה, לדוגמא כמו בסושי.
10. נבטים ופטריות טריות - מהחשש לחיידקים שלא ניתן לרחוץ במים, אך לי כן יוצא לאכול פטריות, אני פשוט שוטפת את הפטריות ממש טוב ומבשלת אותם, בנבטים אני לא נוגעת בהריון.
11. ממרחי כבד - מפתחים בקטריות העלולות להיות מסוכנות לאם ולעובר. מותר ממרחים ביתיים, העשויים היטב וטריים בלבד.
12. אוכל שלא נשמר בקירור כראוי או נעשה במקום לא נקי או שאין לך מושג איך נשמר - אין לדעת אילו בקטריות התפתחו שם, כך שלא כדאי לקחת סיכון מיותר.
13. מיץ מפירות או ירקות לא שטופים! - על קליפות הפירות והירקות עשויים להימצא חיידקים כמו סלמונלה וליסטרייה, במהלך הסחיטה או המיצוי של הפירות והירקות, יחד עם קליפתם, החיידקים עלולים להיכנס לתוך המיץ, ולשתות את זה עלול להזיק.
צריכה מוגבלת:
14. מותר לשתות עד 2 כוסות קפאין ביום, לדוגמא קפה/קולה/תה/שוק, (כנ"ל לגבי מאכלים שמכילים את המרכיבים האלו בכמות התואמת 2 כוסות שתייה).
15. מותר לאכול עד 2 מנות דג בשבוע ולא יותר, מחשש לעודף כספית.
16. מומלץ להפחית ככל האפשר אוכל מעובד ואוכל לא בריא בהגדרתו כ“לא מייטיב עם הגוף”, גם בשבילך וגם בשביל העובר, כך תוכלי להימנע מתופעות הקשורות לאוכל המעובד, תוכלי להקפיד על עלייה מתונה במשקל, והעובר שלך יקבל את הטוב ביותר כשהוא בבטן שלך.
תזונה רצויה לאכול בהריון:
1. אבוקדו, טחינה, אגוזים - שומנים איכותיים וחיוניים (במידה)
2. ירקות מגוונים
3. פירות (במידה, ויש לברר בנוגע לחולות סוכרת את הכמות המתאימה, אם בכלל)
4. סיבים תזונתיים
5. בשר, עוף, הודו, דגים
6. קטניות ופחמימות איכותיות
7. מוצרי חלב
8. מזונות עשירים בברזל (כמו ירקות ירוקים)
9. מזונות עשירים בחומצה פולית (כמו תירס)
10. והכי חשוב! אוכל שבא לך! וגם פה אני מחריגה את הסעיף הזה מכל הסעיפים הקודמים, כי כאן מדובר בדעה האישית שלי ולא בהמלצה רפואית או תזונתית שקיבלתי באופן פורמלי חחח. לדעתי הגוף שלנו יודע הכי טוב מה טוב לו, ואיזה סוג מזון חסר לנו, זו דעה ששומעים לא מעט למען האמת ואני באופן אישי מתחברת אליה, לכן הגוף שלנו מתריע לנו ב"חשקים" למזונות מסויימים, אני מאמינה שזה לא קורה סתם, בכל מקרה, גם עם החשקים הללו כדאי לשמור על כמות נכונה עבורנו, וזאת כדי שלא נזיק לעצמנו..
**שימו לב, יש לוודא שהמזונות תואמים את התזונה המותאמת עבורכן בהריון, לא לכל אחת מתאים כל דבר. ובמיוחד למי שיש סוכרת או מחלות כאלה ואחרות שהתזונה עלולה להשפיע על המצבן הבריאותי. אין להתייחס למאמר כהמלצה רפואית או תזונתית אישית, כי אני לא אשת מקצוע בתחום ואין לי סמכות לתת המלצות בריאותיות בנושא, כך שיש להתייעץ עם רופא או דיאטנית במידת הצורך.
כתבתי לכן כאן בפוסט את מה שאני יודעת, ממחקר בכל אתרי האינטרנט של קופות החולים ומשרד הבריאות, יחד עם דעתי האישית בנוגע לאוכל שמותר ואסור לאכול בהריון, לפי הרשימה הזו אני מתנהלת בהריונות שלי. אני חייבת לציין שזה באמת לא נורא לוותר על המאכלים שאסור במהלך ההריון, במיוחד כי יש מגוון כל כך רחב של אוכל טעים לאכול. תמיד כיף להתגעגע לאיזו ביצת עין, סושי או סטייק עסיסי, כי אז, זה תמיד יותר טעים!
ושיהיה לכולנו הריון קל, משעמם ומלא בחשקים טעימים, שמותר לאכול!
אוהבת,
קורל ❤️
Photo by Amina Filkins from Pexels